Språkbanken CLARIN        SweCLARIN        Uppsala universitet ENGLISH
 
                         

Medlemmar

– Språkbanken Sam, Institutet för språk och folkminnen

Språkbanken Sam vid Institutet för språk och folkminnen (Isof) gör Isofs arkivmaterial mer tillgängligt för både forskare och allmänhet. Isofs stora mängder tal- och textmaterial görs tillgängligt och användbart för forskning inom exempelvis humaniora och samhällsvetenskap med hjälp av verktyg och metoder från språkteknologi och digital humaniora. Infrastrukturen som tas fram används även för att tillgängliggöra material för allmänheten.

Materialtyper

Avdelningen fokuserar på två olika materialtyper:
  • Samhällstexter och termer för forskning om samhällskommunikation och samhällsförhållanden. Materialet är flerspråkigt med svenska texter och översättningar till exempelvis nationella minoritetsspråk och teckenspråk.

  • Berättelser och andra material i text och tal från dialekt- och folkminnessamlingarna. Det handlar till exempel om uppteckningar, dialektordlistor, brev och inspelningar.

Projektet TillTal

Vi har även drivit samarbetsprojektet TillTal, Tillgängligt kulturarv för forskning i tal, tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan och Digisam. Projektet finansierades med anslag från Kungliga Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond och pågick under perioden 2017–2020. Syftet med projektet var att hitta metoder och verktyg för att kunna hantera och bearbeta stora mängder historiska talinspelningar och grunden är det stora talmaterial som finns i Isofs arkiv. Läs mer om Projektet TillTal här.

K-centrum

På Isof finns K-centrumet Clarin Knowledge Centre for the Languages of Sweden (SWELANG) som arbetar för att med språkteknologiska verktyg göra stora språkliga material tillgängliga för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.

K-centrumets nav är Språkrådet i Stockholm, som samarbetar med andra avdelningar på Isof i Uppsala och Göteborg.

Kontakt

Rickard Domeij, rickard.domeij@isof.se

     Medintressenter Medlemmar Kontakta oss     
CLARIN ERIC
Språkbanken
Vetenskapsrådet
Språkbanken Text, GU
Språkbanken Tal, KTH
Språkbanken Sam, Isof
Datorlingvistikgruppen, UU
GRIDH, GU
Humanistlaboratoriet, LU
Humlab, UmU
Institutionen för lingvistik, SU
Kungliga biblioteket
NLPLab, LiU
Riksarkivet
info@sweclarin.se